KRANSLEGGING 70 JAAR MOLUKKERS IN NEDERLAND

Oók 2021 was een bijzonder jaar. We hebben stilgestaan bij een voor Molukkers bijzonder moment. Zeventig jaar geleden kregen onze vaders, grootvaders en overgrootvaders dienstbevel om naar Nederland te gaan.  12.500 van onze ouders, grootouders en overgrootouders zijn vervolgens per boot naar Nederland gekomen.  Bij aankomst in het voor hen onbekende land, zijn zij op staande voet ontslagen.

Helaas hadden wij te maken met de op dat moment geldende corona-maatregelen, en konden er enkel genodigden aanwezig zijn. 

 

De ceremonie werd geopend met een indruwekkend tifa-optreden van mensen uit de Molukse gemeenschap. De herdenking werd gevolgd door speeches van verschillende sprekers: burgemeester Loes van der Meijs en wijlen oom Izaäc Singadji. Hierna werden er kransen gelegd namens gemeente Doesburg en namens de Molukse gemeenschap van Doesburg. Na inachtneming van één minuut stilte hield Ramiro Tuhuteru een korte speech. Met een muzikale bijdrage van het Sinay-trio oom Dirk (bas), bung Dylan (gitaar) en bung Ista (tifa*) sloten we de kranslegging af. 

Naderhand konden genodigden terecht in het Stadshotel waar ze onder genot van een warme kop koffie of thee en een gebakje na konden praten. 

Het geheel werd geleid door ceremoniemeester Sheila.

*Tifa: een Molukse slaginstrument 

Met medewerking van DoesburgTV hebben wij de plechtigheid middels een livestream uitgezonden op YouTube. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb